قل قل ،خانمان سوز

آنچه به نظر می‌رسد، این است که قطعا برخورد قهری با قهوه‌خانه‌ها مانند آنچه در سال ۸۶ رخ داد، کارساز نیست، بلکه باید برای کاهش آسیب‌ها علاوه بر ایجاد تفریحات بیشتر و ارزان‌تر برای جوان‌ها زمینه‌ای فراهم کرد تا برخی سنت‌های اصیل قهوه‌خانه‌ای احیا شود و از رشد و ایجاد قهوه خانه‌های غیرمجاز که این روزها به قول رئیس همین صنف مانند قارچ سبز می‌شوند، جلوگیری کرد.

واقعیت تلخ این است که امروز کشیدن قلیان در بین بسیاری از نوجوانان وجوانان به یک عادت اجتماعی تلخ تبدیل شده و قُبح آن به دلیل همه‌گیر شدن از بین رفته است و دردآورتر اینکه بسیاری از خانواده‌ها قلیان را به عنوان عامل جمع شدن دور هم می‌دانند و با این رفتار بر روی‌آوردن فرزندان خود به دخانیات مهر تائید می‌زنند.
وارد قهوه‌خانه که می‌شوم، صدای قل قل قلیان و گفتگو و خنده جوان‌ها را می‌شنوم که در فضای دود گرفته و مه‌آلود قهوه‌خانه به گوش می‌رسد. صدای موسیقی و آواز پرندگان هم زمینه کار است.

اینجا دروازه قلعه اعتیاد است! برخی جوانان به مشتریان ثابت قهوه خانه ها تبدیل شده و عده ای دیگر به بهانه تفریح روبه دخانیات می آورند.
با یک حساب سر انگشتی بر اساس آماری که خود صاحبان قهوه خانه ارائه می دهند، حداقل ۲۰۰ تن زغال در یک روز فقط در قهوه‌خانه‌ها دود می‌شود.

بی‌شک یکی از پرحاشیه‌ترین و خبرسازترین صنف‌های کشور، قهوه خانه‌ها و سفره خانه‌های سنتی هستند. یک روز خبری منتشر می‌شود که تنباکوهای میوه ای به شدت سرطان زا هستند، بار دیگر از آغشته بودن آنها به ماده مخذر شیشه حرف‌هایی شنیده می‌شود، یک بار فریاد برای تعطیلی قهوه خانه‌ها بلند می‌شود، زمانی می‌گویند سفره خانه‌ها نباید قلیان ارائه دهند و زمانی هم گروهی دیگر مدعی می‌شوند که بزودی جلوی قهوه خانه‌های غیرمجاز که مثل قارچ در کوچه پس کوچه‌های شهر سر در می‌آورند، گرفته می‌شود: بیشترین مصرف قلیان در سنین ۱۸ تا ۳۴ سال است اگر به این نکته توجه کنیم که مصرف هر بار قلیان معادل مصرف ۷۰ عدد سیگار است عمق فاجعه از نظر تاثیرات جانبی روی نسل مولد مشخص می‌شود این در حالی است که مصرف دخانیات در زنان و مردان و منطقه شهری و روستایی اختلاف فاحشی نداشته است.

به صف شدن قلیان‌های کوزه‌ای و شیشه‌ای با نقش و نگارهای مختلف که انتظار مشتریان خاص خود هستند توجه هر تازه واردی را به خود جلب می‌کند و نشان می‌دهد عمومیت آن در گذران اوقات فراغت جوانان است.
15 درصد مردم ایران اعم از مرد و زن مواد دخانی مختلف مثل سیگار و قلیان مصرف می‌کنند و سالانه نزدیک به 75 هزار مرگ ناشی از مصرف این مواد رخ می‌دهد. بر اساس آمارها شیوع مصرف قلیان در جامعه ایران در گروه سنی 16 تا 25 سال رو به افزایش است. مصرف دخانیات زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های قلبی عروقی ازجمله کرونر، عروق محیطی، ایسکمی میوکارد، سکته قلبی ومرگ ناگهانی است. درواقع تنباکو بیش از 44 ماده مضر برای سلامتی از قبیل نیکوتین، قطران و مونواکسید کربن دارد که هریک مضرات خود را دارد.

یك پزشك متخصص قلب و عروق با اشاره به اینكه خطرات قلیان كمتر از سیگار نیست بلكه تاثیرات آن به مراتب مخرب تر و زیان بارتر از سیگار است گفت: حجم دودی كه از طریق قلیان وارد بدن می شود، 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.

جالب است بدانید مصرف هر بار قلیان معادل مصرف 100 نخ سیگار است و تصور اینكه با عبور دود تنباكو از روی آب، خطرات مواد مضر در قلیان كم می شود تصور غلطی است.

دود تنباكو بعد از اینكه از آب رد می شود هنوز حاوی سطح بالایی از تركیبات سمی مثل مونوكسیدكربن، فلزات سنگین و مواد شیمیایی سرطانزا است.

گیاه تنباكو فلزات سنگینی مانند سرب، مس و حتی اورانیوم را در خود جذب می كند و در طولانی مدت سبب ریسك سرطان های سر و گردن می شود.
تنباكو حاوی 400 ماده سمی و سرطانزا است و نیز حاوی مواد ناشی از سوختن زغال شاركول و مواد اضافه شده از جمله انواع اسانس های میوه ای است ومی تواند به عوارضی مانند آلرژی آسم و حساسیت در افراد منجر شود.

مصرف طولانی مدت قلیان زمینه ابتلاء به سرطان های ریه، حنجره، لب و دهان، مری، معده، لوزالمعده، روده بزرگ و كبد را در افراد فراهم می كند.

مصرف مداوم قلیان می تواند منجر به بروز زخم های گوارشی و برگشت اسید معده به مری شود

دود تنباكو بعد از اینكه از آب رد می شود هنوز حاوی سطح بالایی از تركیبات سمی مثل مونوكسیدكربن، فلزات سنگین و مواد شیمیایی سرطانزا است.

گیاه تنباكو فلزات سنگینی مانند سرب، مس و حتی اورانیوم را در خود جذب می كند و در طولانی مدت سبب ریسك سرطان های سر و گردن می شود.
تنباكو حاوی 400 ماده سمی و سرطانزا است و نیز حاوی مواد ناشی از سوختن زغال شاركول و مواد اضافه شده از جمله انواع اسانس های میوه ای است ومی تواند به عوارضی مانند آلرژی آسم و حساسیت در افراد منجر شود.

با یک حساب سر انگشتی بر اساس آماری که خود صاحبان قهوه خانه ارائه می دهند، حداقل ۲۰۰ تن زغال در یک روز فقط در قهوه‌خانه‌ها دود می‌شود.